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This is in response to your communication of February 4, 2010, in which you 
forwarded an enquiry from the Program Manager, Examination Specialization & 
Technical Guidance (SB/SE), concerning the proper federal income tax treatment of 
certain Tax Credit Assistance Program (TCAP) grants.  This memorandum addresses 
the first of your two general questions.  

QUESTION PRESENTED

Are TCAP grants includable in the gross income of taxpayers awarded these 
funds by a State housing authority, and if so, are the grant funds includible in the 
taxable year awarded or the taxable year received?

FACTS

On February 17, 2009, President Obama signed the American Recovery and 
Reinvestment Act of 2009 (P.L. 111-5) (the Recovery Act).  Title XII of the Recovery Act 
allocated funds for the Tax Credit Assistance Program (TCAP) to provide funds for 
capital investments in Low Income Housing Tax Credits (LIHTC) projects.  The 
Department of Housing and Urban Development (HUD) will award TCAP grants by 
formula to state housing credit agencies to facilitate development of projects that 
received or will receive LIHTC awards between October 1, 2006 and September 30, 
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2009.  The funds are distributed to each state based on the percentage of FY 2008 
housing appropriations received by the state and local participating jurisdictions in the 
state.

A state housing credit agency interested in receiving TCAP funds must submit an 
application to HUD.  The state agency is the administrator of the program and 
supervises the individual projects to make sure they meet federal standards.  By statute, 
projects eligible to receive TCAP assistance are rental housing projects that receive or 
will receive an award of LIHTCs under § 42(h) of the Internal Revenue Code, during FY 
2007, 2008, or 2009, and require additional funding to be completed and placed into 
service in accordance with the requirements of § 42.  TCAP funds may be used for 
capital investments in eligible LIHTC projects.  Capital investment means costs that are 
included in the eligible basis of a project under § 42.  Grant funds not expended by the 
end of the three-year performance period will be recaptured by HUD.

State agencies must execute a legally binding written agreement with each 
project owner (the “TCAP written agreement”).  The TCAP written agreement must set 
forth all of the TCAP program and other federal requirements, and must make these 
requirements enforceable through the recordation of a restriction that is binding on all 
owners and successors.  The TCAP written agreement for a project cannot be executed 
until environmental clearance for the project is completed and a Request for Release of 
Funds is approved.  A TCAP Funding Commitment is recorded on the date the TCAP 
written agreement is executed.  The TCAP written agreement must be signed and dated 
by the state agency and the project owner before any TCAP funds are disbursed.  
Federal funds cannot be drawn from the U.S. Treasury in advance of the need to pay an 
eligible cost.  Once funds are drawn by the state agency from the U.S. Treasury 
account, they must be disbursed to a project owner for an eligible TCAP cost within 3 
days.

LAW/ANALYSIS

Under § 61(a), gross income includes all income from whatever source derived 
unless specifically excluded by law.  Consequently, taxpayers other than nonprofit or 
governmental entities generally include governmental grants in gross income absent a 
specific exclusion. 

In the instant case, the Recovery Act does not specifically exclude TCAP grants 
from gross income, and the Code does not contain any specific exclusion for such 
grants.  Additionally, the grants do not qualify for exclusion under ‘general welfare’ 
principles, because that exclusion is limited to governmental grants to low and 
moderate-income individuals to assist them in their individuals needs; the instant grants 
are made to business entities, e.g., partnerships and possibly corporations.  See Rev. 
Rul. 76-75, 1976-1 C.B. 14. 
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Accordingly, we conclude that the TCAP grants are includible in a recipient’s 
gross income for federal income tax purposes.

Section 451 provides the general rule that the amount of any gross income shall 
be included in the gross income for the taxable year in which received by the taxpayer, 
unless such amount is to be properly accounted for as of a different period. 

Under the cash receipts and disbursement method of accounting, income is 
includible in gross income for the taxable year in which it is actually or constructively 
received by the taxpayer.  See § 1.451-1(a) of the Income Tax Regulations.  A taxpayer 
may constructively receive income if, during the taxable year, it is credited to his 
account so that it may be drawn upon at any time or so that the taxpayer could have 
drawn upon it if notice had been given.  However, income is not constructively received 
if its receipt is subject to substantial limitations or restrictions.  See § 1.451-2(a).

For taxpayers that utilize the cash receipts and disbursement method of 
accounting, TCAP grants are not includible in gross income until the taxpayer may draw 
upon the funds in the account set up by the state agency.  Consequently, they are 
includible in gross income when the project owner has access to the funds in the state 
agency account to pay for eligible costs.

Section 1.451-1(a) of the Regulations provides that, under an accrual method of 
accounting, income generally is includible in gross income when all the events have 
occurred which fix the right to receive such income and the amount thereof can be 
determined with reasonable accuracy.  In general, all events that fix the right to receive 
income occur upon the earliest of when (1) required performance takes place, (2) 
payment is due or (3) payment is made.  See Schlude v. Commissioner, 372 U.S. 128 
(1963), 1963-1 C.B. 99; Rev. Rul. 80-308, 1980-2 C.B. 162.  

In this situation, the income is fixed, and the amount is reasonably determinable, 
when the project owner and the state agency execute the TCAP written agreement, 
unless the written agreement provides that the TCAP grant is due at another time.

Thank you for soliciting our views in this matter. Please call M. Schmit at     
(202)-622-4960, if you have any further questions.  
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