
FAQs on PIH Streamlining Related to Sequestration

1. Q: Given the funding proration due to sequestration, will HUD suspend the

requirement to complete and submit a PHA annual plan?

A: No, this requirement is statutory, so the Department is not able to suspend the requirement

to submit an annual plan (pursuant to 42 USC Section 1437c-1, all non-qualified PHAs must

submit an annual plan once every PHA fiscal year).

However, there are ways PHAs can streamline the PHA annual plan preparation:

 When completing an annual plan, PHAs are only required to provide updates to the

previous year’s plan. For example, PHAs do not need to repeat the statement of the

PHA’s community service and self-sufficiency programs if the PHA is planning no

changes to those programs.

2. Q: Will the Department provide relief from quarterly requirement to report in the

Energy Performance and Information Center (EPIC) system?

A: Yes, the Department intends to publish revised guidance that will change the frequency of

reporting in the EPIC system from the current quarterly requirement to an annual

requirement. Starting with the July 1 reporting cycle, PHAs would only have to report if the

end of their fiscal year coincided with the reporting cycle (i.e. only PHAs with fiscal years

ending on June 30, 2013 would be required to report during the July 1-July 31 reporting

period). This change will reduce the reporting frequency from four times a year to once a

year.

3. Q: Will the Department provide relief in terms of submission of Performance and

Evaluation (P&E) Reports that are currently due on an annual basis?

A: Yes, the Department intends to publish a notice that will change the frequency of P&E

reporting from an annual report to one that is only required when a PHA has completed all of

the activities associated with a Capital Fund grant. Submission of the P&E report would only

be required during the grant closeout process. (Note: this change in reporting frequency

would not alter the requirement for PHAs to submit revised Annual Statement/Budgets when

they change their plans substantially enough to require a budget revision: such changes are

not considered P&E submissions – even though they use the same 50075.1 form.)

4. Q: Will HUD provide PHAs any short-term relief with regard to the timing of on-site

and remote reviews due to administrative hardships PHAs may be facing as a result of

the sequestration cuts?



A: Yes, the Department will reduce future reviews by prioritizing those it performs based on

the severity of risk and indications of significant problems.

It is important to emphasize that PHAs remain responsible for complying with all their

statutory and regulatory responsibilities under the housing choice voucher and public housing

programs. The Department’s policy on on-site and remote monitoring reviews in light of the

sequestration cuts does not reflect a relaxing of those PHA responsibilities, but rather is a

recognition that PHA resources need to be directed towards carrying out the primary core

functions of program administration to the greatest extent possible.

The Department understands that the deep cuts in administrative fee funding and operating

subsidies have severely impacted PHA operations. We recognize that many PHAs are being

forced to re-evaluate their business processes and prioritize their administrative

responsibilities as a result. The Department also recognizes that on-site and remote reviews

require PHA staff time and resources, both during the actual review and during preparation.

Therefore, the Department is committed to ensuring PHAs receive sufficient advance notice

of any upcoming reviews to allow PHAs to prepare for the review while managing their

ongoing responsibilities.

5. Q: Is HUD providing relief to PHAs from the existing Physical Needs Assessment
(PNA) and energy audit requirements?

A: No, the current requirements for PHAs with 250 or more units of public housing to
perform a PNA every 5 years, and the requirement for all PHAs regardless of size to perform
an energy audit every 5 years remain in effect.

6. Q: Is HUD providing relief to PHAs from the proposed PNA and energy audit
requirements published previously?

A: Due to the challenges presented by sequestration cuts, the Department does not anticipate

to release the final rule within the next year. The Department remains committed to finalizing

the proposed PNA and energy audit rule. The Department believes the standards proposed by

the rule are in the best long-term interest of public housing property preservation. The

Department will provide more guidance on this subject shortly.

7. Q: What should PHAs be planning for or doing now with regard to the future new PNA

and energy audit standard?

A: HUD encourages all PHAs to become familiar with the proposed PNA and energy audit

standards. To the extent that PHAs are proceeding with either a PNA or an energy audit,

HUD encourages awareness of the proposed rules and guidance.


