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ISSUE:

Whether the entrance fees collected by Borrower are properly characterized as 
replacement proceeds within the meaning of § 148 of the Internal Revenue Code (the 
“Code”) and § 1.148-1(c) of the Income Tax Regulations.  

CONCLUSION:

The entrance fees collected by Borrower are not properly characterized as replacement 
proceeds within the meaning of § 148 of the Code and § 1.148-1(c) of the Income Tax 
Regulations because the bondholders have no reasonable assurance that the fees will 
be available to pay debt service on the Bonds.  

FACTS:

On Date, Issuer issued its Bonds and loaned the proceeds of such Bonds to Borrower, 
an organization described in § 501(c)(3) of the Code.  Borrower used the proceeds of 
the Bonds to expand its retirement community facility (the “Facility”) and to refund a 
prior series of tax-exempt bonds, which were used to construct the initial Facility.  

Prior to occupying a unit of the Facility, residents are required to remit to Borrower an 
entrance fee.  Borrower is not required to refund the resident’s entrance fee (or the 
applicable percentage thereof) until a resident has left the Facility and the vacated unit 
is re-occupied by a new resident who has paid an entrance fee.  In rare cases, Borrower 
may decide, in its sole discretion, to refund an entrance fee without these conditions 
having been met upon a resident’s demonstration of a hardship.  

Borrower is not required to hold the entrance fees collected from its residents in trust for 
the residents.  On the contrary, pursuant to Borrower’s agreements with its residents, 
Borrower may invest the entrance fees or otherwise use these amounts for its own 
purposes.  

Pursuant to the Indenture and related documents executed in connection with the 
issuance of the Bonds, Borrower granted Trustee a first priority security interest in its 
revenues, including the entrance fees, and certain other collateral not presently at issue.  
This security interest was recorded via the filing of one or more financing statements 
under the State Uniform Commercial Code.  
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Trustee has not taken physical possession of, nor does it control, the entrance fees, 
which are commingled with Borrower’s other cash.  However, pursuant to its security 
interest filing, Trustee has the ability to take possession of the entrance fees and other 
commingled moneys to perfect its security interest.  Until possession is taken, Borrower 
has unrestricted use of the entrance fees, including use of such fees to pay other 
creditors.  The amount of cash in Borrower’s accounts varies with the occupancy of the 
Facility.  Borrower uses its cash, including the entrance fees, to cover operating deficits, 
the replacement of its facilities, and other capital needs.  

At the end of Year, the amount of cash that Borrower had invested was approximately 
one half of the total amount of entrance fee revenue Borrower had received as of the 
end of Year.  

LAW AND ANALYSIS:

Section 103(a) provides that, except as provided in § 103(b), gross income does not 
include interest on any state or local bond.  Section 103(b)(2) provides that § 103(a) 
shall not apply to any arbitrage bond (within the meaning of § 148).

Section 148(a) provides that, for purposes of § 103, the term “arbitrage bond” means 
any bond issued as part of an issue any portion of the proceeds of which are reasonably 
expected (at the time of issuance of the bond) to be used directly or indirectly (1) to 
acquire higher yielding investments, or (2) to replace funds which were used directly or 
indirectly to acquire higher yielding investments.  For purposes of § 148(a), a bond shall 
be treated as an arbitrage bond if the issuer intentionally uses any portion of the 
proceeds of the issue of which such bond is a part in a manner described in (1) or (2) of 
the previous sentence.  

Section 148(b) defines the term “higher yielding investments” as any investment 
property which produces a yield over the term of the issue which is materially higher 
than the yield on the issue.  

Section 1.148-0 provides that § 148 was enacted to minimize the arbitrage benefits from 
investing gross proceeds of tax-exempt bonds in higher yielding investments and to 
remove the arbitrage incentives to issue more bonds, to issue bonds earlier, or to leave 
bonds outstanding longer than is otherwise reasonably necessary to accomplish the 
governmental purposes for which the bonds were issued.  To accomplish these 
purposes, § 148 restricts the direct and indirect investment of bond proceeds in higher 
yielding investments and requires that certain earnings on higher yielding investments 
be rebated to the United States.  Violation of these provisions causes the bonds in the 
issue to become arbitrage bonds, the interest on which is not excludable from the gross 
income of the owners under § 103(a).  The regulations in § 1.148-1 through § 1.148-11 
apply in a manner consistent with these purposes.
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Section 1.148-1(c) provides that, in general, amounts are replacement proceeds of an 
issue if the amounts have a sufficiently direct nexus to the issue or to the governmental 
purpose of the issue to conclude that the amounts would have been used for that 
governmental purpose if the proceeds of the issue were not used or to be used for that 
governmental purpose.  For this purpose, governmental purposes include the expected 
use of amounts for the payment of debt service on a particular date.  The mere 
availability or preliminary earmarking of amounts for a governmental purpose, however, 
does not in itself establish a sufficient nexus to cause those amounts to be replacement 
proceeds.  Replacement proceeds include, but are not limited to, sinking funds, pledged 
funds, and other replacement proceeds, to the extent that those funds or amounts are 
held by or derived from a substantial beneficiary of the issue.  A substantial beneficiary 
of an issue includes the issuer and any related party to the issuer, and, if the issuer is 
not a state, the state in which the issuer is located.  A person is not a substantial 
beneficiary of an issue solely because it is a guarantor under a qualified guarantee.  A 
sinking fund includes a debt service fund, redemption fund, reserve fund, replacement 
fund, or any similar fund, to the extent reasonably expected to be used directly or 
indirectly to pay principal or interest on the issue.  A pledged fund is any amount that is 
directly or indirectly pledged to pay principal or interest on the issue.  A pledge need not 
be cast in any particular form but, in substance, must provide reasonable assurance 
that the amount will be available to pay principal or interest on the issue, even if the 
issuer encounters financial difficulties.  A pledge to a guarantor of an issue is an indirect 
pledge to secure payment of principal or interest on the issue.  

Revenue Ruling 78-348, 1978-2 C.B. 95, provides that, for purposes of determining 
whether certain collateral constitutes replacement proceeds, a pledge of collateral need 
not be cast in a particular legal form.  Thus, for example, the bondholders need not take 
actual or constructive possession of the collateral.  However, there must be a 
reasonable assurance that the collateral will be available if needed to pay debt service, 
even if the issuer encounters financial difficulties.  Thus, for example, an arrangement 
will not have the effect of a pledge of collateral if the issuer has discretion to defeat the 
“pledge” merely by liquidating the “collateral” and disposing of the proceeds.  

In the present case, Borrower “pledged” all of its revenues, including the entrance fees, 
as security for the Bonds.  Therefore, a nexus exists between the entrance fees and the 
Bonds.  However, the pledge does not provide reasonable assurance that the entrance 
fees will be available to pay debt service on the Bonds in the event Borrower 
encounters financial difficulties, and there are no other facts, such as provisions in the 
Indenture or other financing documents (such as financial covenants that require the 
maintenance of certain asset levels) from which such reasonable assurance can be 
inferred.  Borrower has commingled all of its revenues in its accounts.  Borrower is not 
limited in its ability to spend these moneys.  Additionally, at the end of Year, Borrower’s 
investment balance was approximately one-half of its collected entrance fee revenues.  
Although there are no facts regarding the level of cash in Borrower’s checking account 
during Year, it is reasonable to conclude that Borrower would only have transferred 
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cash from its investments to its checking account to the extent necessary to cover its
immediately anticipated operating expenses.  Thus, Borrower spent a substantial 
portion of its cash, including the entrance fees, after the bonds were issued and 
continues to expect to spend its cash as necessary on future expenditures, both without 
any interference by Trustee, Borrower’s creditors, or the residents.  Thus, it is 
reasonable to conclude that, in the absence of further action by Trustee, the moneys 
could and would be dissipated to cover operating shortfalls and to finance other items 
prior to any payment to the bondholders.  There are also no facts to suggest that 
Borrower’s level of cash when the bonds were issued was such that bondholders, 
considering the nature of the Facility and Borrower’s level of operating expenses, could 
have reasonably relied on this level being maintained while the bonds were outstanding.  

Consequently, even though there is a nexus between the entrance fees (and other 
revenues) and the Bonds, there is no reasonable assurance that the entrance fees will 
be available to pay debt service on the Bonds in the event Borrower encounters 
financial difficulties.  Therefore, the entrance fees are not properly characterized as 
replacement proceeds.  

CAVEAT(S):

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer(s).  Section 
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.
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